Thursday, March 20, 2008

Jeg har nydt arbejdet fra allerførste dag

Portrættet af adm. direktør Søren Langvad fra E. Pihl & Søn blev bragt i Søndagsavisen den 7. marts 2008.

Snart 83 og stadig i spidsen for Pihl:

Jeg har nydt arbejdet fra allerførste dag

Af Jarl Cordua

Danmarks næststørste entreprenørkoncern, Pihl, står overfor et generationsskifte. Hvornår det kommer er dog endnu ukendt. I spidsen for den 120 år gamle virksomhed står derfor fortsat dansk byggeris grand old man Søren Langvad, der med sine snart 83 år har nået skelsår og alder. Pihl er i de seneste år vokset kraftigt til at blive en internationalt meget aktiv entreprenørvirksomhed blandt andet med et nyt datterselskab i Boston, USA. I Danmark er koncernen kendt for at have opført en række opsigtsvækkende byggerier i København, blandt dem Operaen for A.P. Møller-fonden og om kort tid det nye Skuespilhus for staten. Søndagsavisen har besøgt Langvad på hans kontor i Pihls hovedsæde i Lyngby.

Da jeg høfligt takker Søren Langvad for at have taget sig tid til et interview, får jeg et venligt, men ærligt svar:
- Det har jeg ellers ikke, men det får være, siger direktøren og smiler venligt.
Søren Langvad har stadig en lang arbejdsdag og er på kontoret fra halv ni til kl. seks om aftenen, dog med en pause midt på dagen. Direktøren følger stadig virksomheden tæt, selvom han ikke rejser så meget mere. De mere end halvtreds arbejdsår i Pihl beskriver han som en fornøjelse:
- Jeg har nydt det. Helt fra min allerførste dag i firmaet i 1950, siger Søren Langvad.
Siden 1971 har han siddet i den direktørstol, han overtog efter sin far, Kay Langvad. Faderen var oprindeligt ansat som ingeniør i Højgaard & Schultz, men købte virksomheden i 1947.
- Det var et gammelt hæderkronet københavnsk murermesterfirma. Den gamle ejer var dog død under krigen, og sønnen blev syg. Firmaet skrantede, fordi de ikke ville arbejde for tyskerne. Dengang var der 15 medarbejdere, men de byggede både den Svenske Kirke og Soyakagefabrikken for H.N. Andersen fra ØK.
På kontoret hænger et portrætmaleri af faren.
- Han elskede livet og var typen, der røg cigarer og drak cognac med sine mange venner i branchen. Sådan var kulturen i hans tid. Far og jeg arbejdede sammen helt frem til hans død i 1982.

Damp på kedlerne
Lyngby-virksomhedens ordrebog vidner om, at der er fuld damp på kedlerne hos Pihl, der i øjeblikket har gang i seks større projekter. På Sjælland bygger Pihl Ringvejs-motorvejen, Aller-koncernens nye hovedkontor ved Københavns Havn, det nye rigsarkiv for staten og den svenske SE-Bankens hovedsæde. I Fredericia bygger entreprenørkoncernen Saniståls centrallager, og for ikke længe siden blev det nye statsfængsel i Horsens færdiggjort.
- Der dukker hele tiden udfordringer op for os. Vi byder på en hel del projekter, og nogle af dem får vi lov til at bygge. Snart afleverer vi Skuespilhuset til staten. Den første forestilling finder sted i februar næste år. Det har været en vanskelig, men spændende opgave, siger Søren Langvad.
Udover byggerierne i Danmark, har Pihl lige nu projekter i blandt andet Sverige, Norge, Grønland, Island, Polen, England, Jamaica og i Panama i Mellemamerika. Til vinter rejser Søren Langvad derfor til Panama for at se på forberedelserne til det vandkraftanlæg, som Pihl skal bygge.
- Det bliver et gigantisk og meget spændende projekt, fortæller direktøren.
- Vi vandt kontrakten sidste år, men er i gang med at indhente tilladelser, købe materialer ind, bygge veje over floder osv. Oven i, kniber det lidt med at vinde forståelse for projektet hos de indianere, der bor i området. Der er meget, der skal falde på plads.

Vokseværk
Pihl er vokset voldsomt de seneste år både i omsætning og i mandskab, men stor omsætning er ikke et mål i sig selv, mener Søren Langvad:
- Vi har påtaget os at udføre mange af de byggeprojekter, der er blevet budt ud. Men vi skal samtidig kunne løse opgaven og siger ikke ja til flere opgaver, end vi magter. Nu er tiden kommet, hvor vi skal fordøje væksten. Omsætningsstigningen bliver beskeden i 2007 sammenlignet med de tidligere år. I vores branche sker omsætningsstigning i byger ligesom regnvejret i Danmark. Pludselig sker der noget, men siden løjer det af. Vi har haft pæn vækst i de sidste 25 år, og på kun fem år er vi blevet fordoblet, men det bliver vi gudskelov ikke ved med.
I reglen bliver Pihl færdig med projekterne til tiden:
- Selvfølgelig har vi heller ikke undgået fejltagelser, for livet byder nu engang på uforudsete forhindringer. Når man har haft 300 større byggeprojekter, så sker der afvigelser, og så gælder det naturligvis om at minimere fejlene. Alt i alt kan vi godt være vores record bekendt.
Entreprenørvirksomhed kan man ikke sammenligne med en almindelig fabrik, mener Langvad:
- Vi er ikke et firma, der bygger typehuse. Når vi bygger et vandkraftanlæg, et skuespilhus eller en opera, så er det hver gang et unikum! For eksempel har vi bygget en opera i København. Derfor er der ingen, der forestiller sig, at vi bagefter bygger seks operaer af samme slags. Operaen er et helt unikt byggeri. Det er blandt andet det, der gør det så spændende at være entreprenør, slutter Søren Langvad.


Pihls før og nu
Ingeniør- og entreprenørvirksomheden blev stiftet i 1887 af den københavnske murermester Lauritz Emil Pihl. I 1916 kom sønnen Carl med i firmaet, deraf navnet E. Pihl & Søn. I 1947 købte ingeniør Kay Langvad halvdelen af aktierne og overtog ledelsen af firmaet. Sønnen, Søren Langvad, ejer 70 pct. af aktierne i E. Pihl & Søn A.S, i daglig tale ”Pihl”. De resterende 30 pct. ejes af Søren Langvads fire børn. Egenkapitalen er på lidt over en halv milliard kr., men det er usikkert, hvad virksomheden reelt er værd. Et meget forsigtigt gæt er mindst én milliard kr., men det er helt teoretisk, for Pihl er ikke til salg. Naturligvis er man i Pihl klar over, at ejeren ikke lever evigt, men da det ligger helt fast, at virksomheden ikke er til salg, forbliver den efter alt at dømme på Langvad-familiens hænder.

Kort om E. Pihl & Søn A.S
Pihl har 2800 medarbejdere. I 2006 lå 53 pct. af omsætningen i udlandet mod 47 procent i Danmark, og omsætningen voksede med 1,8 milliarder kr. til 5,8 milliarder kr. i 2006. Pihl overhalede dermed NCC og er nu landets næststørste entreprenør kun overgået af MT Højgaard. Pihls Resultatet i 2005 var på 86 millioner kr. men steg sidste år til 110 millioner kr.

No comments: