Sunday, March 30, 2008

Gourmet og Genfærd

Denne artikel er fra juli 2006

Det renoverede Dragsholm Slot har genåbnet sin restaurant og går efter købedygtige gæster med hang til gourmet, god vin. Oveni kommer slottets historie, der rummer både gys og genfærd.

Af Jarl Cordua

"Hvis ikke vi har en Michelin-stjerne, inden jeg bliver 40, så finder jeg på noget andet at lave.”
Det er ambitionen for direktør Mads Bøttger (31), der siden august sidste år har stået i spidsen for restauranten og hotellet på det historiske Dragsholm slot i Odsherred.
"Slottets hotel og restaurant skal være førsteklasses, hvor vi ikke konkurrerer med andre på prisen", siger Mads Bøttger, der i juni efter en omfattende men nænsom renovering genåbnede restauranten ”Fadeburet” i det gamle slotskøkken. Samtidig er slottets 22 værelser blevet gjort større og moderniseret med bad og internetadgang. Derudover er 15 nye værelser i de gamle avlsbygninger kommet til som led i et ambitiøst projekt, der frem mod 2008 totalt istandsætter barokslottet ved Lammefjorden:
Der er brugt megen tid og investeringer på at renovere slottet, der oveni har ganske enorme vedligeholdelsesomkostninger. For at det løber rundt, skal vi derfor have fat i købedygtige kunder, der værdsætter stedets historie, vil spise godt og synes det er sjovt overnatte på et gammelt museum”, siger Mads Bøttger, hvis gæster især er ægtepar på weekend-ophold, private selskaber og mindre firma-konferencer.
"Det er en stor udfordring, at give slottet moderne faciliteter uden at ændre på æstetikken, magien og det historiske ved stedet" siger Mads Bøttger, som selv er vokset op på slottet, som søn af dets ejere ægteparret Inge Merete og Peter Bøttger.

Sigter højt
Mads Bøttger erkender, at niveauet for stedets restaurant under tidligere forpagtere har været svingende. Men det er der ændret på:
"Vi har skiftet råvare-leverandører ud og sigter efter at holde et meget højt niveau", siger Mads Bøttger, der vil sammenlignes med spisesteder som Falsledes kro og Fakkelgården.
Den unge direktør har en eksamen i oplevelsesøkonomi fra Handelshøjskolen med i bagagen og har desuden læst nogle år i London og i Californien. I studietiden arbejdede Mads Bøttger i den københavnske restaurationsbranche både som tjener samt i køkkenet. Til Dragsholm Slot har han dog hentet yderligere erfaring i København med en restaurantchef fra Café Victor og en køkkenchef fra Restaurant Le Sommelier. Hidtil har især gourmetaftener og vinsmagningsarrangementer ifølge Mads Bøttger vist sig at være gode trækplastre for stedet. Menukortet bærer præg af traditionel dansk samt fransk gastronomi og består af vildt og fisk, hvor man bruger egne grøntsager fra Lammefjorden. Der er også blevet anlagt en have med krydderurter, og det sker ud fra Dragsholms idé om at lave mest muligt mad helt fra bunden og bruge egne råvarer:
Det indgår også i stedets udviklingsplaner at anlægge et orangeri og et mikrobryggeri i slottets tomme staldbygninger.

Kronprinse-effekten
Går man i giftetanker kan man blive viet i slottets kirke og holde fest i Dragsholms riddersal, og Mads Bøttgers ambition er, at stå for halvdelen af årets halvtreds største bryllupper på Sjælland:
"Kronprinseparrets bryllup satte gang i efterspørgslen efter slotsbryllupper, og det har vi også mærket på Dragsholm, hvor vi har fuldt booket i år. Og der er kun to ledige lørdage næste sommer", siger Mads Bøttger.
Alle er dog velkomne til de offentlige gudstjenester, der bliver afholdt i slotskirken i forbindelse med højtider.

Offentlig adgang
Dragsholm Slot er ifølge Mads Bøttger ikke kun et sted for velhavere, og man kan sagtens få det at se uden nødvendigvis at booke et værelse på slottet. Alle besøgende kan hver dag i sommerperioden og mod betaling få en rundvisning på slottet, der sidste år havde 50.000 besøgende.
"Alle er meget velkommen her, men vær indstillet på, at kaffen og den hjemmelavede slotskage koster lidt ekstra",siger Mads Bøttger.
Går man tur rundt om slottet falder især voldgrav i øjnene sammen med parken med de mange fredede træer samt en meget stor og smuk rododendron-busk.

Jarlen går igen
For nylig blev Dragsholm Slot blev for nylig stærkt omtalt, da en efterkommer af jarlen af Bothwell krævede jarlens lig tilbageleveret til Skotland, der ellers har ligget begravet i Fårevejle Kirke i mere end 400 år. De sidste fem år af sit liv var jarlen fange på Dragsholm Slot, og ifølge legenden går han igen på slottet. Men det er han ifølge Mads Bøttger ikke alene om, for slottet hjemsøges af ikke mindre end tre genfærd.
"Der er en hvid dame, der blev muret inde engang i 1600-tallet. Hun var datter af en af slottets lensmænd. Under en ombygning i 1918 fandt man hendes skelet med et lille barnefoster", fortæller Mads Bøttger.
Den unge slotsfrøkenen skulle angiveligt have fået sit makabre endeligt, fordi hun havde ligget i med en slotskarl. Hendes forsvinden blev dengang forklaret med rejse til England, hvor hun senere skulle være død af sygdom.
"Endelig har vi den grå dame. Hun var oldfrue hos baronen, men led af kleptomani. En uvane hun som genfærd ikke har aflagt sig. I hvert fald oplever vi her på Dragsholm, at ting ind imellem forsvinder for så at dukke op et helt andet sted på slottet", siger Mads Bøttger.


-------------------------------------------------------------------------------------
Dragsholm Slot kort

Dragsholm Slot blev opført i årene omkring år 1200 af Roskilde-bispen Peder Sunesøn og er Danmarks ældst bevarede ikke-kirkelige bygning. Slottet forblev på Roskilde-bispernes hænder indtil reformationen i 1536, hvor kongen Christian III overtog det. Slottet blev i slutningen af 1600-tallet ombygget til barokstilen. 1694 blev Dragsholm Slot overtaget af den adelige familie Adeler, der beboede slottet indtil slægten uddøde i 1932.
Siden 1937 har det været i familien Bøttgers eje, samtidig med at diverse forpagtere periodevis har haft restaurant og hotel på stedet. Nu driver familien selv hotel og restaurationsvirksomheden på slottet samtidig med, at det frem mod 2008 bliver totalistandsat. Dragsholm ligger en times bilkørsel fra København.

Læs mere her om Dragsholm slot

No comments: