En ny Tivoli-sæson står for døren
Af Jarl Cordua
Dele af denne artikel blev bragt i "Søndagsavisen" i april 2008.
Tivoli åbner i år med et nyrestaureret Nimb blandt andet med brasserie, vinotek og et butikshotel. Direktøren Lars Liebst vil fortsætte med at udvikle haven, så dele af haven har åbent hele året.
Tivoli er en levende institution både i dansk kulturliv og erhvervsliv. Derfor har ganske mange danskere en mening om de omfattende udviklingsplaner, der er for den gamle forlystelseshave. I anledningen af Tivolis åbning den 17. april har Søndagsavisen sat direktør Lars Liebst stævne på hans historiske kontor lige ved havens hovedindgang på Vesterbrogade i København.
Hvorfor laver du hele tiden om på Tivoli?
- Vi har i 10 år prøvet at tænke nyt. Det kræver en mentalitetsændring og villighed til forandring hos os alle. Forandringerne er et resultat af en målrettet strategi - et langt sejt træk - hvor Tivoli er gået fra at være en sæsonbetonet virksomhed til nu at være en helårsforretning, der giver et fornuftigt afkast. Tidligere havde vi kun en sæson, men nu har vi tre. Vi holder nu åbent i forbindelse med ”Halloween” i skolebørnenes efterårsferie i oktober og i december op til jul. Sidst vi holdt Halloween i Tivoli, kom der faktisk 280.000 gæster. Det skaber et anderledes indkomstgrundlag og gør os mere uafhængig af somre med dårligt vejr - ligesom sidste år - hvor gæsterne svigtede.
Fødevarebutikker året rundt
Hvor ender så alle disse planer? Skal Tivoli så have åbent hele året?
- Hele haven skal ikke have åbent på en gang, men dele af haven åbner vi op. I forvejen har vi i to år haft vores fusionskøkken-restaurant Wagamama, som vender ud mod gaden, så folk kan spise der hele året. Og nu åbner vi den del af facaden ud mod Bernstorffsgade, som vi kalder ”Randen”.
”Randen” er hele området af Tivoli blandt andet med den gamle og kendte restaurant Nimb, der vender ud mod Bernstorffsgade og Hovedbanegården. Bygningerne har længe haft behov for en renovering. Tivolis planer om at åbne området op med forretninger ud mod gaden er omfattende og vil blive offentliggjort senere. Dette kræver et bredere fortov og en del trafikomlægning.
- I de tre bygninger på stedet har der tidligere været restauranter, og nu vi vil gerne tilbage til, at det kulinariske kommer i centrum og kvaliteten i højsædet. Der bliver indrettet et stort brasserie og en unik gourmetrestaurant, der kommer til at holde åbent året rundt, forklarer Lars Liebst.
Der skal også indrettes butikker, der i samarbejde med fødevareproducenterne ”Løgismose” skal sælge forskellige fødevarer. Planen er også at indrette et nyt mejeri:
- Vi tilbyder friske mælkeprodukter, og gæsterne får mulighed for at følge med i processen.
Derudover kommer der en chokoladefabrik, hvor gæsterne kan overvære, at der bliver lavet flødeboller. I kælderen bliver der et vinotek efter italiensk forbillede, hvor man både kan spise og drikke. På førstesalen indrettes der et såkaldt ”butikshotel” med 13 suiter og udsigt til Tivoli.
Tivoli følger med tiden
Tivoli har i øvrigt tidligere lagt et forslag på bordet om et omfattende hotelbyggeri nær Rådhuspladsen. Hotellet skulle indrettes i et tårn og ligge på den grund, hvor det ca. 100 år gamle H.C. Andersen Slottet ligger i dag. For at realisere hotelplanerne må det slot ned, der i mange år husede Madame Tussauds voksmuseum, rives ned:
- Det var et førsteklasses grundigt og fuldt finansieret hotelprojekt, hvor vi havde en international hotelkæde i ryggen. Og så tog vi en chance og lagde alle planerne frem for offentligheden, hvor jeg også noterede mig en vis folkelig opbakning bag projektet. Vi hyrede en verdenskendt og anerkendt arkitekt Norman Foster til at tegne projektet, der faktisk også fik god omtale fra avisernes arkitektkritikere. Jeg har altid respekteret en god debat om arkitektur.
Der viste sig så ikke at være politisk opbakning hos kommunalpolitikerne på Københavns Rådhus.
- Projektet faldt på grund af Venstre og De Konservatives modstand, som især bundede i at overborgmester Ritt Bjerregaard (S) støttede det. De så det som ”hendes projekt”. Men vi respekterer den demokratiske proces, siger en skuffet Liebst, der ikke forstår politikerne:
- Var vi kommet med et eller andet lousy hotelprojekt, så kunne jeg have forstået modviljen, men det var faktisk et kvalitetsprojekt, og vores hjemmearbejde var gjort. Men det var åbenbart ikke godt nok, og så skal vi også videre!
Planerne med hotelbyggeriet er dog ikke lagt helt på hylden
- De planer er ikke længere væk end, at de ligger nede i skuffen, siger Liebst, mens hans grinende peger på rundt i sit kontor, der har mange skuffer.
Hvad skal der så ske med H.C. Andersen-slottet?
- Vi har ikke truffet beslutning om, hvad der skal ske. Indtil videre tager vi det roligt.
Vi er ikke et museum
Tivolidirektøren får ikke altid ros for sine mange planer og de mange andre forandringer, som er sket i hans direktørtid. De hårdeste kritikere mener ligefrem, at Liebst i sine 12-år på posten har ødelagt den hyggelige stemning, og at Tivoli i det hele taget er for profitorienteret. Det afviser direktøren:
- Stemningen har ikke ændret sig. Vi laver løbende undersøgelser, hvor vi spørger gæsterne. De svarer, at de aldrig har været så tilfredse med Tivoli som nu. Nogle kritikere kalder sig for ”Tivolis Venner”, og det er nok udtryk for, at de ikke er helt uden humor. For de foreslår, at der slet ikke skal ske noget med haven, og det er jo ikke til gavn for Tivoli. Indimellem mistænker jeg dem for at tro, at jeg er museumsdirektør mere end direktør. Men selv museer skal tænke nyt og følge med tiden. Da jeg startede i 1996, skrev pressen helt korrekt, at der trængte til at noget ske noget nyt i Tivoli, og det har vi så forsøgt, siger Liebst, der i øvrigt tager kritikken roligt.
- I Tivoli respekterer vi den demokratiske debat. Der er en positiv side ved at være et klenodie i folks bevidsthed, og så er bagsiden, at folk har mange holdninger til haven, og sådan vil det nok altid være. Vi lytter da også til kritikerne, ligesom at vi lytter til dem, der ønsker forandringer.
Hvad er så nyt i år for publikum?
- Vi har fået renoveret Nimb, og så har vi et flot program for den klassiske musik i koncertsalen. I foråret optræder kvartetten ”Four Jacks” i Glassalen – hvor vi har forlænget spilletiden og har haft næsten har udsolgt. Til sommer er Søren Østergaards Varietéshow tilbage i Glassalen, og så har vi et nyt program for fredagsrockkoncerterne på plænen!
Kort om Tivoli
Tivoli blev grundlagt af iværksætteren Georg Carstensen (1812-1857) og åbnede den 15. august 1843. Forlystelseshaven ligger på et område, der engang var en del af Københavns gamle voldterræn. I løbet af sidste års ret kolde sommer besøgte ca. 4,1 mio. gæster haven. Det var 300.000 færre end i 2006.
Tobaksindustrien i Danmark ejer ca. 57 procent af Tivoli A/S, mens ca. 17.000 mindre aktionærer har ca. 38 pct. af aktierne. Tivoli omsatte i 2007 i alt for 920 mio. kr. og havde et overskud efter skat på 61 mio. kr.
Tivoli var i 2007 nr. 22 hvad angår verdens mest besøgte forlystelsesparker, men nr. 3 blandt Europas største forlystelsesparker.
Kort om Lars Liebst
Lars Liebst er født i 1956 i Odense, men er opvokset i Svendborg.
Han er oprindeligt uddannet som lysdesigner og stagemanager i New York.
Medstifter og leder af Grønnegårds Teatret 1982-96.
Afdelingsleder 1983-90 og senere konstitueret rektor ved Statens Teaterskole 1990-91.
Siden 1996 har Liebst været Tivolis administrerende direktør.
Han blev i 2007 udnævnt til TV2s bestyrelsesformand
Tuesday, May 13, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Tjosan! Som vi säger i Lappland
Tack för att du tittade in. Varför berättade du inte att du hade egna bloggar, då skulle jag tagit en snyggare porträttbild på dig, en med mera attityd för det har du ju gott om. Hade nog kunnat gissa att du var lejon (givetvis är även den här gubben ett urlejon) Jag hoppas att det blir fler resor där vi kan träffas och svepa några lättöl, eller hur *s*
Post a Comment